om Kunstplass | utstillinger & events | praktisk info

 

twitter

| kommendetidligere

 

 

«I am an enigma even to myself and do excite my own curiosity»

26. nov - 22. des 2022

Kunstplass er stolte over å presentere fotokunstner Paulina Tamara med en ny fotoserie «Walked about». Fotografiene ble tatt da hun og Kunstplass fulgte vognsporene etter dagbokskriveren Anne Lister (1791-1840) som besøkte Norge i 1839 sammen med sin kone Ann Walker (1803–1854).

Tittelen «I am an enigma even to myself and do excite my own curiosity» er et sitat av Anne Lister, en kvinne som utfordret samfunnets forventninger til hva og hvem en kvinne skulle være i hennes samtid. Hun er også kjent som «Gentleman Jack» fra HBO serien.

Denne utstillingen ærer tiden – og de lesbiske foregangskvinnene som har levd før oss.

Paulina Tamaras vil i tillegg til nye landskapsfotografi, presentere lekne og finurlige vandringer inn i de private bildene til fotografene Marie Høeg (1866–1949) og Bolette Berg (1872–1944). Disse bildene er en del av utstillingen «Over regnbuen» som nå vises på Preus museum frem til 8. januar 2023.

Henriette Stensdal har laget en dokumentarvideo om Anne og Anns reise i Norge, og en serie «nærbilder» tegnet med jerngallusblekk, inspirert av Anne Listers dagbøker. Anne Lister skrev detaljerte dagbøker om sitt daglige liv. En sjettedel av dagbøkene er skrevet i en kode, utviklet av henne selv, og handler om sitt lidenskapelige kjærlighetsforhold med andre kvinner. Det er nettopp disse kodene Stensdal har forstørret til å bli abstrakte, vakre og poetiske tegninger.

OM KUNSTNERNE:

PAULINA TAMARA er en fotokunstner på vandring med base i Bergen. Hun har en Master i fotograferi fra University for the Creative Arts (UCA) i London og har stilt ut på en rekke samtidskunstgallerier i Norge. Gjennom bildene sine undersøker Tamara ideer om identitet og (skeiv) kultur, og hun har portrettert skeive miljøer i Norge i en årrekke. Hun var nylig med på fotofestivalen Oslo Negativ, og stiller for tiden også ut serien «Dei andre» i utstillingen «Over regnbuen» ved Preus Museum, kuratert av Hilde Herming. I utstillingen «Skeivt uteliv» / Gayclubbing, kuratert av Kunstplass i samarbeid med Skeivt Arkiv, stilte hun i 2017 ut over 100 polaroidbilder i en serie om den Rosa elefanten i rommet på Historisk Museum i Oslo, som året vokste til en serie på 200 bilder til samme utstilling på universitetsmuseet i Bergen. Hun har i det siste beveget seg i retning av en mer performativ praksis, og i utstillingen på Kunstplass i 2022 viser hun for første gang landskapsfotografi tatt fra sine vandringer i Anne Listers fotspor.  @paulina_tamaracid  PAULINA T A M A R A (@paulina_tamaracid) • Instagram-bilder og -videoer
HENRIETTE STENSDAL er opprinnelig utdannet reproteknikker og grafisk designer, og har bakgrunn fra reklamebransjen. Hun er en av initiativtakerne bak Kunstplass i 2012. I 2014/15 studerte hun kuratorarbeid på Høyskolen i Bø, Telemark. De siste årene har Stensdal ved siden av å drive Kunstplass utviklet sitt eget kunstnerskap gjennom video og tegning. Hun har spesielt latt seg inspirere av Anne Lister som levde for 200 år siden.
SAGT OM KUNSTNERNE OG PROTAGONISTENE I UTSTILLINGEN:
«Hun kom som en hvirvelvind og vekket det søvnige Horten!» (sagt om Marie Høeg i hennes samtid)

«Miss Lister is really a phénomène - one of the curiosities of the present day - our great-grandchildren will certainly have the satisfaction of examining her in détail in some musé - only think, she wears a man's nightcap - how funny she must look.” (Edward O’Ferrall. 27. september, 1833)

«Paulina Tamara er et kjærlig, lekent og kreativt menneske som omfavner livet, kunsten og menneskene rundt seg» (Kunstplass, 9. november 2022)
«Henriette Stensdal har en dyp fascinasjon av foregangskvinnen Anne Lister
Utstillingen arrangeres som en hyllest til Skeivt kulturår 2022.

Åpningstider: tor-søn 12-16
Utstillingsperiode: 26. november - 22. desember

 

 

 


 
 

Copyright: Kunstplass