om Kunstplass | utstillinger & events | praktisk info

 

twitter

| kommendetidligere

 

 

Video fra den digitale åpningen 19. juni 2021 av utstillingen ved museumsdirektør Håkon Glørstad, Rektor Svein Stølen og kurator fra Kunstplass Vibeke Hermanrud.

(teknisk problem med video - den kommer - se foto nedenfor)

Video: Bjørn Kjetil Undem.


De Te Fabula Narratur
på Historisk museum, UiO

19. juni - 28. august 2021

Medvirkende kunstnerne:
Maria Sundby, Liv Kristin Holmberg, Hamid Waheed, Ester Fleckner, Martine Næss Johansen, Siri Lindstad, Christie van Zyl, Alethea Arnaquq-Baril, Michael Yerxa og Mark Kenneth Woods.

Skeives liv og historier har opp gjennom tidene ofte blitt hemmeligholdt og usynliggjort av samfunnet – noe som fremdeles skjer i store deler av verden. Historiene til personene i denne utstillingen har til felles det ønske om å ha et trygt rom. Et sted man kan være seg selv.

I denne gruppeutstillingen blir du med på en ikke-lineær tidsreise som spenner over 200 år, fra tidlig 1800-tall og inn i framtiden. 1820-tallets England så ikke med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon. Til tross for at det på 1920-tallet var straffbart å være homofil i Norge holdt Ole O. Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier. I Norge anno 2021 er det stor grad av synlighet og aksept for de fleste skeive i samfunnet, men LHBT+ personer i mange land i verden opplever fremdeles diskriminering og undertrykkelse.

Det kan virke tilfeldig hvordan disse kunstneriske og fabulerende skeive historiene i denne utstillingen hører sammen, der grensene mellom hva som er sant eller oppdiktet, glir over i hverandre. Et fellestrekk for det som presenteres i De Te Fabula Narratur, er kunstnernes søken etter de bakenforliggende historiene, og interessen for arkiver og dagbøker, men også den kroppslige tilstedeværelsen.

Historiene som utfolder seg kunne kanskje like godt handlet om deg?

Utstillingen er produsert og kuratert av Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud fra Kunstplass på oppdrag av og i samarbeid med Historisk museum, Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

 

 

 


Maria Sundbys "Pegasus" og Ester Fleckners "Woodbeds Brimming"

Kunstner Maria Sundbys "Pegasus" og rominstallasjon Ole O. Troldmyr. 


Hamid Waheed "History is a Black Circle" og Black LED – Ode to Aldo Tambellini

Om Anne Lister og hennes reise i Oslo og omegn sommeren 1839. Se videodagbok med tekst lest av Martine Næss Johansen. 


Detalj fra Maria Sundbys installasjon om Ole O. Troldmyr. 


Lydinstallasjon "Til minne om Ruth Maier" av Liv Kristin Holmberg. 


Fra åpningen: Foran kunstnerne Hamid Waheed og Maria Sundby, midtre benk Vibeke Hermanrud og Henriette Stensdal fra Kunstplas, bakerst direktør KHM Håkon Glørstad, Rektor Svein Støle UiO og mangfoldskurator Tone Cecilie Simensen Karlgård Historisk museum.


 
 

Copyright: Kunstplass