om kunstplass 5 | utstillinger & events | praktisk info  
twitter
| kommendetidligere

 

om utstillingen | om Alexander Grüner |om Anders Hoff | tekst av Jo Røislien

ALGORITMER

tekst av Jo Røislien

Her er en oppskrift på et eventyr.

  1. Sett høyre fot foran den venstre.
  2. Sett venstre fot foran den høyre.
  3. Gå tilbake til punkt 1.

En tre-punkts-liste som kan ta deg dit du vil. Dit du ikke vil. Dit du ikke visste at du ville. En enkel algoritme med uante muligheter.

Det kan være lett å stirre seg blind på øyeblikkene. Her. Nå. Vi. Verden. Overalt. Hele tiden. Men verden er noe mer enn en rekke med snapshots. Den er linjer, prosesser, som går og går. Skal vi klare å virkelig se verden, må vi klare å dra til side sceneteppet og kikke bak øyeblikkene.

En algoritme er en skapelsesberetning. Historien om hvordan noe ble til. Fra ingenting, eller noe, til noe større, noe stort. De enkle trinnene som til sammen utgjør en helhet. En prosess som produserer løsningen på et problem på et endelig antall trinn. Først A så B så C. En. To. Tre. Algoritmer er matematikk. Men matematikere har ennå ikke har klart å sette fingeren helt på hva algoritmer er. Matematikk som mangler en matematisk definisjon. Hva ligger bakom? Hva var før begynnelsen?

Sannheten finnes i det enkle, sa tidenes største matematiker, Sir Isaac Newton. Og ga seg ikke før han hadde fanget universet i matematikk. Newtons lover er korte beskrivelser av all bevegelse. En fjær som faller til bakken. En blå planet i bane rundt en gul sol. En algoritme du kan holde i en hånd, men som kan romme universet. Som kan vokse og bli til noe du aldri har sett før. Fra enkle trinn til et lite blad. Fra ord og bokstaver til et rom fylt av farger.

Så står vi der, da, og betrakter resultatet. Men hva er det egentlig vi ser på? Er det skaperen, skapelsen eller det skapte? Algoritmen er en del av kunstverket. Prosessen er en del av øyeblikket.

Jo Røislien er forsker, tenker, biostatistiker. Han har en doktorgrad i statistikk fra NTNU, og er involvert i diverse ulike medisinske forskningsprosjekter, som statistisk rådgiver og forsker. Han er bl.a. kjent fraTV-serien "Siffer" som gikk på NRK1 høsten 2011 som han var med på å lage, og var programleder for. Han driver arts&science-hub'en Science Addiction sammen med regissør Christian Holm-Glad. www.joroislien.no

 

 

 

 

 

Copyright: -kunstplass 5