om kunstplass 5 | utstillinger & events | praktisk info ||  
| kommendetidligere

 

om utstillingen | The Hungry Hearts | Zapatos rojos | Oslo Kulturnatt | seminar

Elina Chauvet fra Mexico og ’Zapatos rojos’

I perioden 31.aug – 8.sept inviterte The Hungry Hearts kunstner Elina Chauvet fra Mexico til et samarbeid for å sette søkelyset på vold mot kvinner. Elina har siden 2009 jobbet med installasjonen ’Zapatos rojos’ (Røde sko), for å sette fokus på kvinnedrap i Mexico, da særlig i Ciudad Juàrez, men også internasjonalt.

Elina Chauvet hadde performancer og utviklet installasjonen ’Zapatos Rojos’ i dialog med publikum under åpningen lør. 31.aug, søn.1.sept og ons.4.sept. Et seminar om tematikken ble arrangert 4. sept i samarbeid med FOKUS.

Elina Chauvet (f. 1959) bor og arbeider i Mexico. Hun startet sin kunstnerkarriere som maler og skulptør. Da hennes søster ble drept av sin mann begynte hun å lage kunst omkring problematikken vold mot kvinner. Hun opplevde i forbindelse med sin søsters død en straffefrihet for gjerningsmenn, og en mangel på respekt overfor kvinners liv. Dette medførte at hun fortsatte å jobbe med installasjoner og støtte kvinneorganisasjoner, for å gi
en stemme til de jentene og kvinnene som er drept eller
forsvunnet.
Elina er bosatt i Mazatlan, Mexico. Hun har siden 2009, jobbet med installasjonen ”Zapatos rojos” (røde sko) for å sette fokus på kvinnedrap, særlig tilfellet Ciudad Juàrez, Mexico – én gang beryktet som verdens farligste by. ”Zapatos Rojos” består av en installasjon av røde kvinnesko, som før det blir til en installasjon males røde av kunstneren selv og publikum.

I Juàrez forsvinner jenter på vei til jobb på fabrikkområder nær grensen til USA. Noen blir funnet - drept og maltraktert. De blir identifisert ved hjelp av skoene sine. Andre forsvinner uten spor. Myndighetene etterforsker ikke disse kvinnedrapssakene.
Kunstneren, kvinneorganisasjoner, mødre og uavhengige medier mener drapene er organisert. Siden 1993 er antallet drepte eller forsvunne jenter og kvinner mellom 700-1500. Narkotikarelaterte drap går ned i Juàrez, antall drap på kvinner er konstant.
«Overalt hvor jeg gikk var det posters av jenter/kvinner som hadde forsvunnet. I gatesmugene og i ørkenen dukket det stadig opp maltrakterte kvinnelik. Jeg bestemte meg for å sette fokus på vold og drapsproblematikk mot kvinner igjen. Dette for at kvinnene ikke skal bli glemt i alle de ”oppløftende” nyhetene om nedgang i drapsraten i Ciudad Juárez».

I tillegg vil Elina fremføre performancen ”Confianza” – til ære for aktivisten Pippa Bacca, som i 2008 reiste rundt i Europa sammen med andre kvinner i kunstprosjektet ”Brides on tour”. Denne reisen ble gjort for å promotere verdensfred og tillit. Pippa ble voldtatt og drept i Istanbul, Tyrkia. Performancen består i å brodere publikums definisjoner av begrepet ”tillit” på en brudekjole.

Feminicidio: En kvinne blir drept fordi hun er kvinne. Ofte voldtatt og torturert.

Les også tekst skrevet av Ana Sieder fra Argentina om politisk kunst i Latin-Amerika.

For mer info: Zapatos Rojos: https://www.facebook.com/pages/Zapatos-RojosRøde-sko-NoruegaNorge/218417594974790

 

 

 
 

Copyright: -kunstplass 5